VARILNI APARATI CO2 – UGODNI INVERTERSKI VARILNI APARAT

Varilni aparati so zmogljive naprave, ki se uporabljajo pri spajanju dveh materialov. Med procesom naprava ustvarja električni oblok, ki pri temperaturi več 1000 °C, spoji materiala. Oblok predstavlja osnovo za elektroobločno varjenje. Inverterski varilni aparat dopušča ekonomično, natančno in produktivno varjenje, zato je nepogrešljiv v avtomobilski, letalski in ladjedelniški industriji.

Omogoča namreč spajanje raznovrstnih kovin med drugim jekla, aluminija, inoxa in barvnih kovin. Izpopolnjena naprava je robustna in uporabniku prijazna. Njegovi viri napajanja pa nudijo vrhunske zmogljivosti tudi pri najzahtevnejšem varjenju. Varilni aparati CO2 za svoje delovanje uporabljajo ogljikov dioksid kot zaščitni plin. Slednji ima pri spajanju pomembno vlogo, saj zaščiti zvar pred vlago, umazanijo in oksidacijo.

Nepravilna izbira zvara zmanjša trajnost le tega in s časom privede do poroznosti. Zaščitni plin je lahko aktiven ali neaktiven. Aktivna plina, kot sta kisik (O2) in ogljikov dioksid (CO2), reagirata s tekočim zvarom, stabilizirata oblok ter omogočata prenos dodajnega materiala. Inertni ali neaktiven plin, kot sta helij (He) in argon (Ar), pa ne reagirata s tekočim zvarom, zato se največkrat uporabita pri TIG varjenju.

Varilni aparati CO2

Varilni aparati CO2

Varilni aparati in tehnike dela – kdaj in kako jih pravilno uporabiti?

Varilni aparati uporabniku ponujajo najrazličnejše parametre, s pomočjo katerih zagotovi kakovosten, natančen in estetski zvar. Toda kako vedeti, katera tehnika je prava za vaše delo? Tehnike se razlikujejo glede na uporabljen material, njegovo debelino, učinkovitost oziroma produktivnost ter kakovost zvara.

Najpogosteje uporabljene so MIG-MAG, TIG in MMA tehnike. MIG MAG varjenje ustvarja električni oblok med varjencem in žico s pomočjo varilnega izvora. Postopek varjenja poteka tako, da podajalna naprava podaja žico preko gorilnika do mesta varjenja. Pri tem se preko gorilnika dodaja še zaščitni plin.

MIG varjenje v postopku uporablja inertni plin, nepogrešljiv del MAG varjenja pa so varilni aparati CO2 z aktivnim plinom. Tungsten Inert Gas ali TIG varjenje ustvari električni oblok med varjencem in netaljivo volframovo elektrodo. V procesu se, kot zaščitni plin uporablja inertni plin argon.

Različne metode TIG varjenja vključujejo pulzno varjenje ter spajanje z izmenično in enosmerno napetostjo. Pri TIG varjenju dodajanje materiala ni vedno pomembno, saj se spoj lahko naredi tudi z varjenjem robov materialov.

MMA varjenje je proces, v katerem ima funkcijo elektrode kovinska palica v držalu elektrode. Oblok nastane med varjencem in elektrodo, ki je zaradi odgorevanja vedno krajša. Izbira pravilne tehnike in parametrov pri spajanju so ključnega pomena za trdnost in vzdržljivost končnega rezultata.

Varilni aparati CO2

Varilni aparati CO2

Varilni aparati MIG MAG nudijo vrhunsko kakovost spajanja pri veliki hitrosti

Varilni aparati CO2, ki varijo z neoplaščeno elektrodo, so med najbolj vsestranskimi na trgu. Najdemo jih v najrazličnejših industrijskih panogah in domačih delavnicah. Poleg tega, da dopuščajo varjenje različnih različnih kovin, pa zagotavljajo tudi visokokakovostne zvare. Za doseganje izvrstnih rezultatov je na voljo še inverterska naprava, ki vari s transformatorskim ali inverterskim izvorom, ločeno omarico ter dvo-ali štirikolesnim pogonom.

Med zmogljivejšimi je Digitech 3200 Vision Pulse. Značilen sinergični digitalni nadzor samodejno določi optimalne parametre na podlagi premera žice ter uporabljene vrste materiala in plina. Nova programska oprema in mikroprocesor najnovejše generacije poskrbita za ustrezen nadzor nad obločnim lokom.

Naprave za varjenje z učinkovitejšim in sodobnejšim pristopom ponujajo vrhunsko kakovost spajanja pri veliki hitrosti. In sicer v DUAL PULSED, TIG z “dvižnim” lokom, PULSED MIG, MMA in MIG-MAG. Z inovativnim digitalnim krmiljenjem predstavljajo odlično rešitev povsod, kjer je zahtevana visoka natančnost in ponovljivost doseženih rezultatov. MAXI 315, 405 in 505 so polavtomatske naprave za varjenje z ločenim dovajalnikom žic.

Trifazni polavtomatski spajalnik je primeren za industrijske namene srednje in večje izdelave. Kompaktna in uporabniku prijazna zasnova varilcu omogoča preprosto ter varno varjenje na katerem koli materialu. Zahvaljujoč edinstveni zasnovi in inovativnim rešitvam zagotavljajo perfektne lastnosti ter stabilen oblok v vsakem položaju. Nagnjena nadzorna plošča dopušča maksimalno prilagajanje, ob tem pa je zaščitena pred naključnimi udarci.

Inverterski varilni aparat

Inverterski varilni aparat

Inverterski varilni aparat nudi popolno stabilnost parametrov pri TIG in MMA varjenju

Inverterski varilni aparat se uporablja pri spajanju z netaljivo Wolframovo elektrodo. Inertni oziroma neaktiven plin, uporabljen pri postopku, je največkrat argon. Čeprav je postopek čez leta izredno napredoval, še vedno ni primeren za začetnike. Varilec mora pri varjenju TIG namreč v eni roki držati dodajani material v drugi pa gorilnik. Ta tehnika spajanja je izjemno pogosta, kjer je treba doseči estetski videz zvara.

MATRIX 2200 AC/DC je lahek, vzdržljiv in zmogljiv enofazni vir napajanja. Odlikuje ga napreden in uporabniku prijazen funkcijski digitalni nadzor. Slednji zagotavlja popolno stabilnost parametrov ter dopušča visoko kakovostno MMA in TIG varjenje. Varilni aparat dopušča TIG AC varjenje aluminija in njegovih zlitin ter TIG DC varjenje bakra, njegovih zlitin in nerjavečega jekla.

Naprava za varno spajanje je fantastična izbira za vzdrževalna dela ter kvalificirane varilne aplikacije, kjer sta ključni prenosljivost in moč. Z visokim delovnim ciklom zagotavlja še za 30 % nižjo porabo energije. To omogoča Energy Saving funkcija za hlajenje vira energije in vodno hlajenje gorilnika, kadar je to potrebno.

Sodobne naprave tako spajajo različne materiale z minimalnim vložkom toplote, dodana funkcija “Multi-coldTACK” pa nudi hitro odstranjevanje mrzlih madežev.

TIG varjenje

TIG varjenje

PRETENT d.o.o., Cesta na Brdo 85, 1000 Ljubljana, Slovenija
DELOVNI ČAS:
Od ponedeljka do petka od 7:00 do 16:00 ure.

© 2020 PRETENT podjetje za proizvodnjo regulacijske tehnike in trgovino, d.o.o. | Vse pravice pridržane |

cookie icon
Uporabljamo piškotke, da bi razumeli kako uporabljate spletno mesto in izboljšali uporabniško izkušnjo. To vključuje tudi personalizacijo vsebine in oglasov. Za urejanje ali odjavo uporabe piškotkov kliknite tukaj. Z nadaljevanjem ogleda spletnega mesta ali zaprtjem tega obvestila se strinjate z našo uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti

Spletna analitika

Oglasi

Spletni piškotki