KATERI VARILNI APARAT IZBRATI?

Ste domači mojster ali pa se lotevate prenove doma in še nimate svojega varilnega aparata? Če med poplavo pestre ponudbe preprosto ne veste, kaj izbrati, potem vam je ta prispevek pisan na kožo, saj vam bomo poskušali olajšati odločitev. Še preden se lotite nakupa aparata za varjenje, natančno premislite o tem, kaj in kje želite variti ter kakšen material bi pri tem uporabljali. Poznamo namreč več vrst varjenja, izmed katerih izstopajo MIG, MAG in TIG postopek. Odvisno od vrste izbranega varilnega aparata lahko varimo vse vrste jekla.

Domači mojstri najpogosteje potrebujejo varilni aparat za izdelavo stopniščne ali balkonske ograje, pa tudi konstrukcije za prekrivanje vrta, pri čemer uporabljajo nerjavna jekla. V tem primeru se najbolje odreže TIG varilni aparat z enosmernim varilnim tokom, s pomočjo katerega ustvarimo električni oblok in po lastni želji talimo varjeni material, ki mu lahko ročno dodajamo varilni material. Ta postopek je izmed vseh najbolj univerzalen, saj omogoča varjenje vseh vrst kovin, zanj pa potrebujemo ustrezen varilni aparat. Zvar, ki ga naredimo, je minimalen in komaj viden ter ne zahteva dodatnega brušenja, le poliranje, s katerim si bomo zagotovili visok sijaj.

Da bi delo potekalo varno, pri tem vedno uporabimo varilno masko in druge pripomočke, kot so npr. rokavice za varen potek varjenja. V kolikor se kot domači mojster odločite, da boste varili police, regale in ograje iz pohištvenih cevi, potem vam bo prišel prav MIG MAG postopek, ki je najprimernejši in najhitrejši pri delu z omenjenimi materiali. Gre za varjenje z dodajanjem varilne žice v zaščitni atmosferi (žica se stali in varjenca poveže med seboj). Takšni zvari so običajno zelo močni, obdelava pa dokaj hitra in enostavna. Varilec za delo z varilnim aparatom MIG MAG ne potrebuje le varilne maske in druge zaščitne opreme, temveč tudi jeklenko z zaščitnim plinom in ustrezen reducirni ventil. 

kolikor pa se doma odločite za varjenje aluminija, stvar hitro postane komplicirana, saj spada varjenje aluminija med enega najzahtevnejših postopkov, pri katerih uporabljamo varilne aparate TIG. Z uporabo izmeničnega varilnega toka najprej odstranimo aluminijev oksid. Površino oziroma mizo, na kateri nameravamo delati, je potrebno predhodno temeljito očistiti, pri samem postopku pa uporabiti zaščitni plin visoke čistoče in vse izkušnje, ki smo jih do sedaj pridobili. Ta način varjenja zaradi svoje zahtevnosti nikakor ni primeren za začetnike, ki naj zato nasvete in izkušnje pridobijo ob pomoči izkušenih varilcev.

Široka izbira varilnih aparatov

Široka izbira varilnih aparatov

Kdaj uporabljamo varilni aparat CO2?

Izmed vseh plinov, ki se uporabljajo pri varjenju, sta najpogostejša argon in CO2. Oznaka v imenu varilnega aparata je tista, ki nam pove, kateri plin je mogoče uporabljati pri spajanju dveh ali več materialov. Če boste na spletu iskali varilne aparate CO2, boste našli tiste, pri katerih boste lahko varili le z uporabo CO2, pa tudi tiste, pri katerih je mogoče uporabljati še druge pline. Dobro je, da pred nakupom natančno preberemo specifikacije, saj bomo tako lažje in hitreje izbrali pravega. V grobem pa lahko rečemo, da se varilni aparati CO2 uporabljajo pri varjenju po postopku MAG, pri katerem je sicer mogoče uporabiti tudi mešanico argona in CO2. Naloga plina je, da med samim procesom ustvari posebno zaščitno atmosfero, ki preprečuje, da bi mesto varjenja začelo oksidirati.

Za doseganje večje učinkovitosti pri svojem delu je zelo pomembno, da izberemo pravi plin, ki mora ustrezati tako postopku, kot tudi izbranemu varilnemu aparatu. S pomočjo pravilno izbranega varilnega aparata bo spajanje dveh ali več materialov brez dvoma enostavno. Pri izbiri varilnega aparata za domačo uporabo bodite pozorni tudi na dejstvo, da boste na trgu poleg varilnih aparatov za domače delavnice našli tudi tiste, ki so primerni za uporabo na različnih področjih industrije.

Kje kupiti varilni aparat?

V podjetju Varilni aparati Pretent vam nudimo širok izbor varilnih aparatov, varilne tehnike ter varilne opreme različnih proizvajalcev in različnih cenovnih razredov. Izbirate lahko med tistimi za domačo uporabo, med profesionalnimi varilnimi aparati in opremo ter tistimi, ki so namenjeni za industrijsko rabo. Poleg tega vam nudimo tudi ugoden in kvaliteten servis za varilne aparate vseh znamk, prav tako servisiramo vse vrste gorilnikov za varilne aparate in plazme. Imamo pooblaščeni servis za znamke CEA, STEL in JASIC.

Med široko ponudbo varilnih mask boste našli avtomatske, navadne naglavne, navadne ročne, usnjene naglavne in številne druge. Z drugimi besedami – pri nas boste našli vse, kar potrebujete za učinkovito varjenje na enem mestu. Z velikim veseljem vas pričakujemo na naši spletni strani ali pa v naših poslovnih prostorih, ki se nahajajo na Cesti na Brdo 85, v Ljubljani.

PRETENT d.o.o., Cesta na Brdo 85, 1000 Ljubljana, Slovenija
DELOVNI ČAS:
Od ponedeljka do petka od 7:00 do 16:00 ure.

© 2020 PRETENT podjetje za proizvodnjo regulacijske tehnike in trgovino, d.o.o. | Vse pravice pridržane |

cookie icon
Uporabljamo piškotke, da bi razumeli kako uporabljate spletno mesto in izboljšali uporabniško izkušnjo. To vključuje tudi personalizacijo vsebine in oglasov. Za urejanje ali odjavo uporabe piškotkov kliknite tukaj. Z nadaljevanjem ogleda spletnega mesta ali zaprtjem tega obvestila se strinjate z našo uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti

Spletna analitika

Oglasi

Spletni piškotki